söndag 2 maj 2010

Den stora stötestenen - Del 2

Jag fortsätter återge samtalen med mina vänner från Irak. Det intressanta samtalen uppstod senare på kvällen när jag talade med en jämnårig kille, en släkting till familjen som jag besökte.

Jag vill fördjupa mig om Islam. Istället för att läsa bloggar och diverse hemsidor så valde jag istället att prata i flera timmar med en djupt troende muslim. Inte helt oväntat så delade han de värdefrågor som SD driver, jag vill nästan påstå att han var mer konservativ än vad jag är i min samhällssyn. Hade inte SD varit kritiska till konservativ Islam, så undrar jag om vi inte hade haft en stor väljargrupp där. Det jag personligen mest kritiserar är den kvinnosyn som finns inom Islam eller delar av den muslimska världen. Man kan även tala i termer om patriarkat om man så vill. Detta ämne var något jag tog upp för diskussion, och kontentan av den diskussionen var för min del insikten om att muslimer är långt ifrån en homogen grupp. Det finns flera dimensioner av Islam, inte minst när man tittar på en fråga om kvinnosyn.

Om vi säger att alla som kallar sig muslimer skulle redogöra för sin syn på kvinnan, så hittar vi åsikter som är högst liberala till det mest stock-konservativa jag hört. Det beror nog lite på vem man frågar helt enkelt. Kanske inte en chockerande sanning, men än dock något som man måste ta med sig när man diskuterar Islam i Sverige. Bredden på åsikter hos troende muslimer var faktiskt större än vad jag själv trodde, iallafall av det jag hört hittils.

Dock, samtalet hittade snart en stötesten som blev kvällens stora ämne. Lars Vilks och hans muhammedteckningar.

Att avbilda profeten muhammed på ett papper är tydligen den största kränkning man kan utsätta en troende muslim för. Detta har med all önskvärd tydlighet visat sig i de senaste dagarnas nyhetsrapportering där Lars blev överfallen i Uppsala.

Hur mycket jag än försökte förklara tankarna med yttrandefrihet så stod det klart att om Lars hade varit i samma rum som min muslimske vän, så hade det troligtvis slutat illa. Jag kunde aldrig tro att den största stötestenen mellan oss skulle handla om några tramsiga bilder på ett papper.

6 kommentarer:

 1. Väldigt intressant läsning! Det ser ut som att vi tänker på samma sätt. Det låter intressant att få prata med en troende muslim om hur de ser på vissa samhällsfrågor.

  Måste säga att föreläsningen du hade om hur man ska föra debatt,prata vid valbord o.s.v var väldigt intressant.

  Med vänliga hälsningar J.Bäckström Värmland.

  SvaraRadera
 2. Haha, jag tänkte på vårt möte i Karlstad bara för en stund sen när jag kokade ris. Köpte som sagt 4½ Kilo Jasminris för 50 spänn i den där butiken som heter "All världens mat"! :)
  Kommer ta ett tag innan jag hunnit käka upp allt iof sig.

  Vad gäller mina samtal med troende muslimer så känns det många gånger som att vi delvis kan företräda en och annan muslim också i valet. Då tänker jag på de som accepterar den västerländska samhällsmodellen och som har förståelse för vår syn på yttrandefrihet.

  Jag var själv en av dem som blev upprörd över exempelvis den utställningen i Uppsala domkyrka där Jesus framställdes som homosexuell och poserade med erektion. Men jag skulle aldrig få för mig att ta till våld mot de personer som ligger bakom utställningen, däremot är jag den första att kritisera den typen av "konst".

  SvaraRadera
 3. J.Bäckström14 maj 2010 12:39

  Haha okej :) Har aldrig varit inne i den affären sen den startade,men kan vara bra om man vill käka någonting annorlunda. 4½ Kilo Jasminris äter man inte upp i första taget haha.

  Ja precis men det är synd att inte fler fått upp ögat för Sverigedemokraternas politik då det för mig faller sig helt naturligt.

  De som gång på gång prompt sätter den främlingsfientliga stämpeln på Sverigedemokraterna kan nu få sig en fingervisning vad gäller främlingsfientlighet.

  Det vittnar det stöd vi har bland de invandrare som ser kritiskt på hur samhället tar emot invandrare.

  Ja där ser man :) Det gäller att kritisera men som du nämner så ska man aldrig kritisera till den punkt att man börjar utöva våld.

  Har faktiskt inte hört talas om den utställningen med Jesus som homosexuell,däremot håller jag fullständigt med.

  Jag tycker det är helt sjukt och jag hade aldrig tagit till våld hur frustrerad jag än blivit. Det fungerar helt enkelt inte så, hur denna minoritet nu än må tycka.

  SvaraRadera
 4. Angående något helt annat:

  Tack för din insändare till Piteåtidningen. Eller - Jag är osäker på om du skickade in den som en insändare, var det inte så att du bara svarade på Charlotte Olssons krönika? Det blev hursomhelst publicerat och Charlotte gavs tillefälle att svara direkt.

  SvaraRadera
 5. Som liberal anser jag att SD är ett nödvändigt ont för att bekämpa den största hotet mot det öppna samhället just nu: islam

  Att du delar muslimers kvinnosyn är bara att beklaga.

  SvaraRadera
 6. "Kan man vara rasist och jobba på Migrationsverket? Nej, inte om det tar sig den här formen, då är man inte lämplig att handlägga ärenden som rör andra människor", säger Jonas Lindgren.
  - Seriös?! Om han är verkligen en milimeter ärlig på sin attityd varför då de sionistiska rasisterna fortfarande i maktpositioner i sådana smutsiga myndigheter?
  - Konkret namn? Vilken sekt?
  - Handläggarens namn t.ex. israeliska demaskerade agenten kurdoförrädiska judekonvert Fadime BAKIR.
  - Sekt då?
  - Sekt t.ex. Knutby-sekt, mestadels fanatiska helt cyniska provokatörer av den ökända sekten erövrar Uppsala avdelningen av Migrationsverket. Stegvis andra offentliga områdena genom liknande jäviga metoder....
  - (Dödstystnad)...
  - Svara då!
  - (Prutt)!!!
  Då tittar Johan LINDGREN ned på sina fötter... Även sina nära kamrater föredrar att lämna scenen som svansen nere....
  - Analysera den här graden av dubbelmoralen, hur du vill nu!


  ~~~~~~~~~~~~~~

  Greta Svensson

  Relaterade info-källan:
  http://politisktinkorrekt.info/kontakttips/

  eller lika innehållsrika:
  http://gotiskaklubben.wordpress.com/2010/07/03/stall-jerzy-sarnecki-infor-domstol/

  plus faktarika avslöjande f.d. Miggan som liknar Merit Wager:
  http://daddys.blogg.se/2009/december/detta-ar-ondska-i-sin-renaste-form.html

  http://beskt.wordpress.com/2010/06/02/varfor-jag-inte-fordomer-israel/

  http://www.rodgron.se/nyheter/rodgrona-fordomer-israels-aktion/

  http://www.politikerbloggen.se/2010/06/01/32224/

  http://www.henrikalexandersson.blogspot.com/

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/06/27/repris-pa-genusperspektiv-svensk-skola-och-snalla-apor/

  http://www.sapereaude.se/blog/?p=6676

  http://www.fria.nu/artikel/84055

  http://natverkmotpk.blogspot.com/2010/06/varfor-jag-inte-fordomer-israel.html

  http://meritwager.wordpress.com/about/

  Notiz: F. MALM hävdar nu att: "Den fanatiske migrantmanipulatören käring Merit Barbara WAGER förvandlades till skvallermaskin i sina sista dagar i livet, skriver att någon likasinnade ANONYMA MIGGAN mailar-!- till henne som låter påhittad källa att tjalla vidare.... Men i verkligheten den ANONYMA falskaren är den dogmatiska lögnaren SJÄLVA, ingen annan. Hon lurar sig själv genom sådana klassiska imperialistiska förvrängnings TEATER. Visst, stå-upp komiker tanten spelar sina komiska hallisunationer, fast på NÄTET"
  - Men Fredrik, det låter ju att sådana utspel vara din sann profession i verkligheten; eller kanske möjligen ärvde du den attitydshandikkappade fanatismen av sådana historieförvrängare, därför blev du avundsjuk på den illisionärande judinnan i senaste tider?! Du är som israels kontraktor sprider påhittiga hjärntvättsartiklar som ZOG-gy piggy?
  - Nejdå! Jag själv är jude liksom den käringen!
  - Jådå! Det är ju eran gemene talmudian tradition t.o.m. genetiska deformatiska karaktären av liknelsen, också...
  - ?!

  http://markuswiechel.wordpress.com/

  http://bortkopplad.se/bloggo/2010/05/01/svenskarna-gillar-sds-invandringspolitik/


  http://sdlandskrona.blogspot.com/

  http://changfrick.blogspot.com/

  http://ianwachtmeister.wordpress.com/2010/04/18/jorden-talar-till-oss/#comments

  http://williampetzall.wordpress.com/

  http://sundinmathias.blogspot.com/

  http://thereseborg.wordpress.com/2010/07/04/de-odemokratiska-sverigedemokraterna/#comments

  http://www.webbprodukter.se/massmail/politiker/

  SvaraRadera

MediaCreeper