måndag 12 juli 2010

Expo om etnicitet

Expo uppmärksammar mig i en liten artikel där jag ställde en fråga till Daniel Poohl. Min fråga i korthet gick ut på att Daniel vid ett flertal tillfällen vill göra gällande att SD strävar efter ett etniskt homogent samhälle, vilket också står i Sverigedemokraternas principprogram.

Min fråga till Daniel var helt enkelt ställd på sådant vis att jag ville höra honom utveckla vad han menar med etnicitet. Många uppfattar begreppet som ett finare ord för "ras" medan andra även väger in begrepp som traditioner, kultur och även nationellt ursprung. Betydelsen kan även vara antingen eller så att säga.

Det jag fiskade efter i min frågeställning var alltså att tydliggöra att inte någonstans inom SD resonerar man i termer om "ras" eller genetik när man nämner etnicitet, utan tvärtom det jag läst i SDs principprogram trycker på just kultur.

För rättvisans skull ska jag givetvis nämna att nästan allt är subjektivt när man uppfattar vad någon säger, men för min del uppfattade jag Daniel som att han möjligen åsyftade etnicitet som synonym för "ras", därav min frågeställning.

Nu är det ingen hemlighet att grabbarna på Expo gärna vill dumförklara en. Då tycker jag det blir lite pinsamt att samtidigt göra sig själv dum och inte förstå min fråga. Således ber jag Expo gå in på exempelvis wikipedia och läsa om etnicitet där man kan se att det finns flera definitioner och synsätt på begreppet.

Varför är denna fråga viktig för mig då? Tja, om en del människor envetet vill göra gällande att man är "rasist" eller hyser "rasistiska" åsikter så tycker jag det är klädsamt att reda ut begreppen.
Frågan blir synnerligen central eftersom Expo ihärdigt vill mena att vi under ytan är fullfjädrade rasister. Med det i åtanke under en föreläsning samtidigt som Daniel Poohl poängterar att vi eftersträvar ett etniskt homogent samhälle, då är det inte bara jag som vill höra Daniels utveckling av resonemanget.

Mina resonemang kring etnicitet tar en sk "konstruktivistisk" hållning (läs på wiki vad som menas). Min uppfattning är att en liknande hållning finns även inom partiet i stort, dvs man förespråkar en sk "öppen svenskhet". Detta betyder på ren svenska att vill man assimilera sig in i det svenska samhället så ska man både själv och av omgivningen kunna anses som svensk.

Det är stor skillnad mot att exempelvis se etnicitet ur ett "promordialistiskt" perspektiv, där tankebanorna snarare går i termer av "ras" och genetiskt ursprung. Om detta vore hållningen inom partiet så hade varken jag eller många av mina partikamrater kunnat vara medlemmar i partiet.

Därav valde jag i min frågeställning till Daniel att definiera etnicitet som en synonym till ras, och sedan peka på att det kan omöjligen gälla för Sverigedemokraterna. Svaret jag ville ha från Daniel Poohl är just en förklaring av ovanstående, det vill säga att ett etniskt homogent samhälle inte behöver betyda att alla nationens invånare är blonda och blåögda.

Men å andra sidan, att erkänna ovanstående strider mot Expos egen agenda att han ensamrätt på mina och andras "egentliga" åsikter.

11 kommentarer:

 1. Du kan knappast ha en "konstruktivistisk" syn på etnicitet och samtidigt normativt fastslå att den som vill "assimileras in" (?) i "det svenska samhället" skall anses vara - av sig själv och omgivningen - vara "svensk". Du vet inte vad konstruktivism innebär.

  SvaraRadera
 2. Jag skrev inte att man förbehållslöst skall utan att man ska kunna anses som svensk. Jag menar att en "konstruktivistisk" (vet inte om man kan säga så) syn på etnicitet bygger på sin egen och omgivningens uppfattning. Om inte konstruktivism är rätt begrepp för att beskriva perspektivet med "öppen svenskhet" så får du gärna föreslå en annan term. Jag använder termen konstruktivism eftersom den bygger på att varje människas verklighet ligger i hennes subjektiva uppfattning av omvärlden. I diskussionen om etnicitet så kan man tänka sig någon form av "kollektivt medvetande" som till viss del avgör en människas identitet. För att tydliggöra resonemanget så kan man peka på att det finns delade meningar kring huruvida Zlatan är svensk, vilket visar att uppfattningar om etnicitet oftast ligger på ett subjektivt plan.

  SvaraRadera
 3. Fult av Expo kanske, men det var ändå en märklig fråga att ställa om man är inläst på principprogramet tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Jag uppfattar det nog inte som att det är just det som avses med primordialism, men annars håller jag väl med om mycket av det du säger.

  SvaraRadera
 5. Jimmy, visst blir frågan märklig så här i efterhand, dock var det en helt annan tanke jag hade i huvudet just då. När jag ställde frågan så ville jag komma till just den punkten att låta Daniel definiera etnicitet. Man kan säga en typ av retorisk fråga på sätt och vis... det jag tycker är tråkigt med Expo är det faktum att man hävdar att jag inte känner till princip-programmet. Jag kan ge Expo det att min fråga kan missuppfattas, men att skriva så som de gör får en att på något sätt vilja gå i svaromål.

  SvaraRadera
 6. Bra att du uppmärksammar att SD inte längre är nationalister. För att vara nationalist måste man erkänna folket och det gör ju inte längre SD då man menar att folket är en sammansättning av människor som råkar bo här och gilla SD. Med etniska främlingar på höga poster i partiet är man ungefär som de andra partierna.

  SvaraRadera
 7. Joakim, det är väl självklart att både jag och SD erkänner folket som sådant. Diskussionen handlar snarare om hur vi definierar folket. Jag menar att den svenska etniciteten inte behöver bygga på gener och biologiskt släktskap, utan snarare så ska man rent principiellt kunna assimileras in till Sverige och bli svensk, dvs en del av det svenska folket.

  Så diskussionen ligger snarare i hur man definierar ett folk, och även där har SD varit tydliga med att vi förespråkar en "öppen svenskhet".

  SvaraRadera
 8. Dom flesta borde väl ha fattat nu att SD inte menar biologiska svenskar när man pratar om etnicitet?? Fast Expo och andra fattar ju trögt som vanligt när dom så väl känner till att människor av alla färger är en del av SD idag. Har dom kanske missat SD:s lista i Södertälje eller på andra platser där svenskar som kommer från andra länder är med?

  Dom vet egentligen att de enda som vill ha ett svenskt (vitt) Sverige idag är Svenskarnas parti (SvP) men fortsätter tjata för att försöka svärta ner SD som snart sitter i riksdagen. Expo borde fängslas för sina lögner!

  SvaraRadera
 9. Fredrik Arvidsson18 juli 2010 04:52

  De, de där, söker polemik med er. Endast då känner de att de lever. Polemiken, konfrontationen är deras livsluft.

  Men, låt er inte provoceras.

  Jag tror ni ska undvika att gå i svaromål på det här sättet.

  Låt er inte luras att spela spelet på deras villkor.

  Kör ert race, istället och strunta i dem.

  Det är mitt råd.

  SvaraRadera
 10. Du är alltså rasist

  SvaraRadera
 11. Intresssant att se en andra generationens invandrare (eller hur Chang) hamnna i ett för oss svenskar, ca 96- 97 %, helt oacceptabelt parti.
  Jag var f.ö med på dina förädrars bröllop som hade flera trevliga inslag från annan kultur än den s.k. svenska.
  Hoppas du finner något bättre sätt att komma ur ditt utanförskap än i SD

  SvaraRadera

MediaCreeper