tisdag 20 juli 2010

Sverige måste vara en illusion

Jag noterar en krönika i Borås Tidning där Lennart Hjelmstedt raljerar över svensk historieskrivning. Kontentan av hans illa genomtänkta resonemang blir att vi behöver en ny sorts historieskrivning av sådan karaktär så vi inte riskerar att ge nationalister vatten på sin kvarn.

Tänk vad hemskt om människor känner en stolthet över Sveriges historia, usch och fy. Eller ännu värre, tänk om Svensson har vetskapen om att Sverige varit en stormakt en gång i tiden och att Sverige som nation är unik på många sätt. Måtte folk begripa att Sverige egentligen bara är en illusion skapad av trångsynta främlingsfientliga krafter!

Just därför menar Hjelmstedt att vi behöver en ny historieskrivning av sådan art att man inte med enkelhet kan känna en stolthet över att tillhöra Sverige. Det låter visserligen logiskt med tanke på att tidsandan vi idag lever i handlar om att skämmas över sitt ursprung - förutsatt att man är svensk. Eller som Hjelmstedt så klämkäckt konstaterar, hela sverige är egentligen ett historiskt hopkok av invandrare, så något egentligt svenskt finns inte.

Jag undrar om man resonerar likadant i USA, att de förenta staterna egentligen inte finns eftersom det är ett hopkok av invandring? Det är ännu mer pinsamt att Hjelmstedt verkar vara något kritisk till genusvetare som vill sätta sin prägel på historieskrivningen samtidigt som han mellan raderna likväl kunnat påstå att Sverige bara är en "social konstruktion".

Apropå invandring till USA och den svenska historien så känns det passande att citera Vilhelm Moberg.

Utdrag ur "Svensk Strävan"


"Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner fler än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomling rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper