måndag 29 november 2010

Plötsligt en förening

Till många människors stora glädje och ännu fler personers förtret så är undertecknad i full gång med att rodda igång en kulturförening som kommer vara farligt intimt kopplat till SDU, allt efter William Petzälls initiativ.

Detta torde åsamka många långa inlägg och utlägg samt konsekvensanalyser från våra kära vapendragare i den kulturpolitiska etern. Det är inte ofta jag lovar något, men nog fasiken kommer vi bli föremål för kritik, beundran, hånskratt, glada miner, mindre glada miner men inte minst är jag övertygad om att vi kan väcka debatt, vilket i slutändan är mitt personliga största syfte.

I min värld kan allt vara kultur, oavsett om vi snackar om Eddie Meduzas fyllevisor eller om vi pratar om Beethovens fiolkonsert. Vem visste förresten att Smetana befann sig i Göteborg när han skrev det kända stycken "Die Moldau"?

Inledningsvis finns planer och funderingar på att starta en teatergrupp där vi kan skildra samtida politiska frågor genom ett manus och en regissörs fingertoppskänsla. Kan bli både flipp och flopp, men att vi kommer ha roligt på resans gång i ett sådant projekt betvivlar jag inte en sekund. Inte minst när alla avdankade kulturelitister ska såga oss längs med fotknölarna, inte på grund av innehållet kanske, utan just för att det är vi. Mången skratt förlänger livet! :)

Ett lämpligt namn på föreningen kunde vara "Kulturkriget", för det bör i det närmaste vara en beskrivning av planerna jag smider. Må det självförnekande högtravande etablissemanget darra på manchetten när SDU spänner bågen för att punktera deras sista urvattnade argument!

1 kommentar:

  1. Smetana befann sig inte i Göteborg när han skrev Vltava (Moldau på tyska). Smetana var till och från verksam i Göteborg mellan 1856 och 1862. Men han började inte skriva på Má vlast (det symfoniska verk som som Vltava ingår i) förrän 1874. Då hade han varit tillbaka i Prag i tolv år...

    Men Sverigedemokrater brukar ju inte bry sig om fakta i andra sammanhang heller...

    SvaraRadera

MediaCreeper