söndag 12 december 2010

Å där kom den ja...

Då har Sverige berikats med sin första självmordsbombare. Nyheten toppar alla dags- och kvällstidningar, bloggen politiskt inkorrekt slår nya besöksrekord, alla möjliga och omöjliga "experter" uttalar sig och ojjar sig.

Största bekymret för delar av "etablissemanget" tycks inte vara risken för dödsoffer i julhandeln. Nej, man ser ett mycket större hot. Händelsen kan ge SD större stöd i opinionen, något som enligt vissa människor är fan så mycket värre. Jag menar, folk dör i trafiken varje jul - vad gör det om några dör på grund av självmordsbombare?

Jag ska sluta vara ironisk. Jag tror det är tillfälle att fundera på den där debattartikeln i Aftonbladet där man uttryckte att Islam är det största hotet mot Sverige. Västvärlden till och med.

Men vad är faran med Islam? Är alla muslimer potentiella terrorister? Såklart inte, de flesta är inte så hemska alls faktiskt, jag känner flera av dem. För att förstå faran med Islam vill jag rekommendera människor att sätta sig in i hur det var i Sverige för en sisådär 500 år sedan. Då halshögg vi häxor och eldade upp dem på bål, på högst godtyckliga grunder.

Vilka ideér och tankar drev oss i Sverige att de facto ha ihjäl människor som inte utgjorde något hot? Den som gått ut grundskolan känner säkert till att det var kyrkan och kristendomen som låg bakom. Sen hände något som vi i dagligt tal kallar "upplysningen". Vi förminskade kyrkans makt i samhället, kyrkan var inte längre staten utan vi gled mer och mer över till ett folkstyre. I dagligt tal kallat demokrati. Vi blev något mer moderna i vårt tankesätt.

Åter till självmordsbombaren. För att försöka få någon som helst förståelse kring hur en människa är i stånd att inte bara döda andra oskyldiga människor, utan även ha ihjäl sig själv på kuppen, så får vi ha ett perspektiv likt det vi hade i Sverige för 500 år sedan.

Islam har aldrig genomgått någon upplysning. I grunden finns mycket starka "skydd" inom Islam mot just idéer och tankar som hör 2000-talet till. Jag vet inte om det är en omöjlighet att reformera Islam, jag vet bara att vi i lilla Sverige inte kan göra någonting för att påverka denna ideologi.

Återigen, detta betyder såklart inte att varje muslim är en potentiell självmordsbombare. De flesta har faktiskt vett nog att avstå bombbälte runt magen vilket jag tror de flesta förstår. När jag talar om att Islam är det största hotet mot västvärlden så pekar jag på just det faktum att upplysningens idéer saknas helt och hållet inom Islam. Hela religionen / ideologin lever kvar någonstans på 600 talet.

Hur löser vi detta då? Tyvärr tror jag vi kommer få se fler sådana här händelser. Och jag säger tyvärr. Förr eller senare kommer människor faktiskt dö, inte av jultrafiken utan av självmordsbombare. I Sverige. Tyvärr är jag även rädd för att media och "etablissemang" inte kommer våga fördjupa sig i problematiken i rädsla för att det kan underblåsa "främlingsfientliga" krafter. Tja, bollen är redan i rullning och det rejält.

Jag tror många vill förminska händelsen i Stockholm på grund av att "det gynnar SD". Själv är jag lite orolig att detta kommer öka polariseringen mellan muslimer och övriga människor i samhället. Det kommer i sin tur skapa fler potentiella självmordsbombare. Tyvärr.

Vi ska kritisera islamism, alla gånger. Men det är minst lika viktigt att låta upplysningens idéer få lov att slo rot inom den islamiska världen. Om det är möjligt eller ej låter jag vara osagt. Tyvärr är Islam i sig konstruerad att just leva kvar på 600 talet.

6 kommentarer:

 1. Varför skrev du inget liknande om "nya lasermannen" i Malmö. Du hade då kunnat förklara hur rasism och främlingsfientlighet är farligt för samhället. Givetvis är inte alla rasister potentiella mördare, men rasism göder våld och därav kommer det mördare ur rasism.

  Jo, anledningen till att du aldrig skrev ett sådant inlägg var att du inte fick någon politisk poäng i det, tvärt om. Anledning till att jag inte skrev det var att jag inte plockar hem politiska poänger ur folks lidande.

  SvaraRadera
 2. Hampus, ska vi hårddra det så finns det inte så många ideologiskt övertygade rasister i det här landet. Det är tragiskt med "lasermannen" och minst lika fel det hand gjorde i Malmö. Skillnaden är dock att lasermannen hade en psykisk sjukdom som föranledde gärningarna.

  Om det som medier basunerar ut är sant, dvs det är en självmordsbombare vi talar om, så är det en ideologi som ligger bakom händelsen. Vad gäller lasermannen var det en psykisk sjukdom som låg bakom hans agerande.

  Ideologiskt motiverat våld är mycket mer samhällsfarligt än vad enskilda psykfall får för sig. Tankar och idéer som legitemerar våld har tyvärr en tendens att sprida sig...

  SvaraRadera
 3. Men herre gud Chang. Tror du på fullt allvar att självmordbombare inte har psykiska problem? Det är ungefär samma sak hos båda, lasermannen har en ideologi i kombination psykisk ohälsa som lett till att han skjutit invandrare.

  28-åringen i Stockholm och fallit för extremism (som inte representerar islam i stort) och det i kombination med psykisk ohälsa har lett till att han sprängt sig själv i centrala Stockholm.

  SvaraRadera
 4. Fan Chang du gör en ovanligt bra analys av det inträffade, drar in historiskt svenskt perspektiv osv... Läs "Kärlek utan barn" av Hinke Bergegren så kan du även korta perspektivet från (häxor)500år till 100 år (en tid många kan relatera till via farfars far) .... Dessutom borde du lyssna lite mer på "hampusalgotsson" här, verkar va en klok man!

  /Erik

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Ja du har rätt om att det är assimilation jag menar.. :) ibland blandar man ihop begreppen. ändrar inlägget.
  Jag tycker att SD har en del lite för radikala idéer men det är bra att någon vågar belysa de problem som faktiskt finns. och det faktum att många röstade på SD, visar att SD inte är helt fel ute. svenskar är rädda för att verka främlingsfientliga och vågar inte säga ifrån.. Nu har jag inget emot invandrare på ett rasistisk sätt, jag har många vänner som kommer från andra länder men de har tagit till sig den svenska kulturen. jag bor nära ett område som är en utgångsplats för invandrare när de flyttar hit till Örebro, dvs alla börjar från start där, och jag vågar inte cykla hem på kvällarna. ska det vara så? hade det varit ett svenskt område, så skulle det vara annorlunda. man hör ofta om ungdomar som dragit kniv och vapen mot varandra där.

  . Och det du skriver om Islam är intressant, du har din poäng. religionen är så gammal och rädd för nya förändringar..

  SvaraRadera
 6. En annan intressant sak:

  Där jag bor, så fanns det ett hus för jehovas vittnen. det togs bort och ersattes med en moské.

  Om man i ett annat land där religionen är islam, ville ersätta en moské eller bygga en kyrka alldeles bredvid, då kan man vara säker på att man inte kommer leva särskilt länge till eller att byggnaden brinner upp.

  Min poäng: Sverige accepterar mycket. mån om att behandla alla väl. Men om vi kommer till andra länder så får vi inte alls samma bemötande. Vad är det som gör att svenskar inte vågar värna om sitt eget land som andra gör? har du förresten hört om Daniel & Paulina Brolin? Dawit Isaak?

  SvaraRadera

MediaCreeper