måndag 14 oktober 2013

Vem är den mystiske katten på Åkessons bokomslag?

Jag är inte journalist, men...


Expressen kunde tidigare idag avslöja att katten på omslaget till Jimmie Åkessons bok "Satis Polito" är fejkad. Katten har redigerats in i bilden i efterhand. Det var de bägge journalisterna Elisabet Marmorstein och Christian Holmén, tillsammans med experter på Expressens bildredaktion, som stod för arbetet bakom dagens avslöjande.

Jag är inte journalist, men jag kan trots det avslöja varför katten finns med på omslaget. En frågeställning som Expressens grävande journalister tyvärr missade.

Franz Åkesson


Katten på omslaget hette Franz Åkesson och tillhörde Jimmie Åkesson. Franz, som trots namnet var en honkatt, blev 16 år gammal och gick bort i slutet av sommaren.

I en sms-konversation med Jimmies flickvän Louise Erixon får vi veta följande:
"I 16 år levde hon och Jimmie ihop vilket gjorde att de fick mycket starka band till varandra. Franz fick uppleva allt från studenttiden i Lund till Jimmies karriär i partiet. Jimmie älskade Franz mer än allt och alla. Hon var hans bästa vän som alltid fanns där. Det är därför hon fick plats på hans bokomslag, även fast han såklart inte kunde ta med henne från Sölvesborg till fotograferingen i Stockholm [på grund av sjukdom]."
Franz Åkesson

Konserverade champinjoner och personligt avskedsbrev


I SMS-konversation med Louise får vi även veta att Franz var galet förtjust i konserverade champinjoner, att ligga i solen timme efter timme och steka tills albinoöronen brändes. Förutom det gillade katten även att stjäla platsen på Jimmies datorstol.

Men det var inte bara platsen på datorstolen som Franz stal. Hon stal även en plats i Jimmie Åkessons hjärta, något som blir tydligt genom det avskedsbrev som publicerades på Franz egen facebooksida den 30:e Augusti i år.


Skärmdumpen nedan har jag fått av Louise Erixon, vilken jag fått lov att publicera.

Det är partiledaren för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, som signerat ovan text med "Husse".

Sparris, Matz och Gösta


Franz tragiska bortgång lämnar inte bara en ledsen partiledare efter sig utan även tre andra katter. En av dem är Sparris som har en egen unik historia, vilket gått att läsa om i Kristianstadsbladet, nedan inklippt från papperstidningen. Innan Sparris fick flytta in hos familjen Åkesson hette hon Misty. 


Såhär skriver Louise till mig angående Sparris:
"Totalt hade vi tre katter med Franz inräknat. Detta är den senaste. Hon heter Sparris och tyckte om att tvångstvätta Franz. Jimmie ville att hon skulle heta Josef men det var min katt så jag bestämde. Jag gick dock med på könsneutralt namn eftersom Jimmie tyckte det skulle bli orättvist om hon fick ett flicknamn."
 På bilden till vänster ser vi hur Sparris tvångstvättar den numera avlidne katten Franz, samma katt som alltså pryder omslaget på Jimmie Åkessons bok "Satis Polito".

Men det stannar inte vid Sparris och Franz, som bevisligen var bra kompisar. Jag kan även avslöja att Franz även har en syster som heter Matz, trots att Matz alltså är en honkatt.

Enligt vad Louise förklarar, tyckte Jimmie att det skulle bli orättvist om inte också Matz fick ett pojknamn - eftersom Franz redan hade det. En likabehandlingsprincip som katterna, av allt att döma, kunde förlika sig med.

På bilden nedan ser vi de bägge syskonen Matz och Franz, där Matz är den svarta katten i bakgrunden.

Den tredje katten, Gösta, har nyligen flyttat till Louise Erixons mamma. Gösta kallas även för "enögde Gösta". Om jag får tag i en bild på Gösta ska jag även försöka uppdatera med det.

Avslutningsvis vill jag bara poängtera att bakom "Expressens avslöjande" fanns en mycket mer intressant story. Tyvärr missade Expressens grävande journalister den kanske mest uppenbara frågan: "Varför finns katten på omslaget över huvudtaget?"

Det är fritt fram att använda texten och bilderna, förutom det som är saxat från Kristianstadsbladet (det får ni fråga dem om), under förutsättning att man inte glömmer att nämna var man fått det ifrån, alltså min blogg!

Er grävreporter!

/Chang

22 kommentarer:

 1. En rörande historia. Själv är jag hundmänniska, men respekterar även katter. Men närmast mitt hjärta står framlidna mopsarna Hanna och Victoria (kallad Toli).

  Tack för den fina berättelsen, Chang. (Chang betyder för övrigt elefant på thailändska).

  Med hälsning från Stockholm

  Stellan Bojerud

  SvaraRadera
 2. Tack för storyn om Franz. Det var en miss av de sk grävande journalisterna som missade den uppenbara frågan: "Varför finns katten på omslaget över huvudtaget?"
  Som kattvän förstår jag Jimmie efter lång och trogen vänskap ville ha sin misse med på bild. Så fint att föreviga honom.
  Mvh
  Marina
  Finland

  SvaraRadera
 3. Tack Chang för att du berättade detta. Jag började givetvis stortjuta, så nu har jag en katt i knät som försöker trösta mig. Jag tycker faktiskt att du är bättre journalist än expressens skrivare.
  Susanné

  SvaraRadera
 4. Tack för berättelsen, en enormt rörande sådan och visar bara folk att Åkesson är en man med känslor, han också - för de som tvivlade...
  Synd och skam att expressen drog i en sån historia, de nedlåter sig till allt och intet - förlusten sitter säkert kvar och jag skäms å deras vägnar.
  Jag tycker det är en fin gest av Åkesson att låta sin bästa vän vara med.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Du har en enorm förmåga Chang att skriva antingen informativt, roande eller informativt och roande på en och samma gång.

  SvaraRadera
 7. Jag sitter här med min kise vid min sida. Hon har också blivit adopterad från Kattkommando Syd, precis som kändiskatten Franz. Jag hoppas verkligen att Expressens grävreportrar skäms ordentligt efter deras pinsamma scoop. Förvisso fick boken Satis Polito ordentligt med gratisreklam, men Expressen gick ändå lite väl lågt under ribban här.

  Tack SD för att ni kämpar för ett utökat djurskydd.

  Hälsningar från skåning i Stockholm

  SvaraRadera
 8. Bra grävt av dig och otroligt ytligt grävt av "slask"pressen. (Som vanligt).
  SD all the way, as usual, 2014!

  SvaraRadera
 9. Jag blir glad att Jimmie liksom jag är kattälskare. Jag har två katter nu men har också förlorat två och det är tufft när man skall ta besluten. Expressen skrattar säkert åt sådana mesiga känslor för de har ju patent på godhet./Magnus

  SvaraRadera
 10. Detta visar skillnaden mellan goda och onda människor. Folk som bryr sig om liv, människa som djur, visar empati som man inte kan förvänta sig av s.k. journalister.

  Att ex-pressen skulle gräva fram RIKTIG fakta är lika troligt som att tuppen värper ägg!

  Djurvänner som Jimmie Åkesson är en stor kontrast i jämförelse med hatande bödlar från slaskmedia!

  SvaraRadera
 11. Mitt hjärta blir varmt när jag läser om Franz. Jimmie är en fantastisk politiker och djurvänn. Expressen borde skämmas.

  SvaraRadera
 12. Chang du är verkligen duktig på att formulera dig i text, den här historien om katten Franz berörde nog alla läsare på djupet.

  Hälsar P G

  SvaraRadera
 13. Att även Åkesson är en djurvän, det har förtalande media svårt att inse. Expressen borde definitivt skämmas, men saknar nog förutsättningarna för det. Kvalitetsjournalistik är ovanlig nuförtiden.

  SvaraRadera
 14. Jag har hört ryktas om att katten egentligen tillhörde Per Albin Hansson...

  SvaraRadera
 15. Tack för en vackert beskriven berättelse. JÅ hade skrivit så fint om sin vän på de FB urklipp du inkluderat. Jag förstår så väl deras sorg över att förlora sin katt eftersom vi också är i sorg efter att ha låtit vår hund somna in. Det är ett helvete som bara de som gått igenom förstår och jag vill verkligen beklaga deras sorg över vännen de saknar.

  Jag är glad att vi har ett riksdagsparti som företräds av en sann djurvän. Ett parti som seriöst tar ställning för djur och inkluderar djurskydd som en viktig del i sitt program. Eller som Gandhi sa: "En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur". Jag tänker att det också kan jämställas individen - om man byter ut ordet "nation" till "människa".

  Jag sträckläste boken JÅ skrivit med stor behållning och kan varmt rekommendera den till andra. När det gäller Expressen och övrig slaskmedia så är de sin egna värsta fiende. :)

  Önskar dig, JÅ och hans flickvän och alla andra djurvänner ett härligt, spännande och framgångsrikt 2014.

  Vänliga hälsningar,
  Suzanne

  SvaraRadera
 16. Alltid tråkigt när ens husdjur går bort.

  SvaraRadera
 17. Tack Chang ,för din varma beskrivning av två sanna djurvänner. Bättre med ett hjärta av renaste guld , än en oäkta och smutsig gammal guldspade....... /Varghanen

  SvaraRadera
 18. Hej Chang. Du säger att du inte är journalist, men borde du inte vara det? Stilsäker och kul. "Kattgate" har nog lockat fram många leenden i landet och i dagens Express får vi ett "Sorkgate". Det roliga tar aldrig slut...

  SvaraRadera
 19. Grymt bra, Chang! Bra läsning! /Jonas N

  SvaraRadera
 20. En fin historia.....har själv 2 katter, två flickor, som heter Tyra och Puss

  SvaraRadera
 21. Tänk att Frans blev 16 år gammal....han har levt ett gott liv med dig Jimmie och Louise. Kram till er båda från Christina Lindal i Göteborg

  SvaraRadera
 22. Jag hade en katt som blev 20. Hon var döv sista åren och skrek i panik eftersom hon inte hörde sig själv. Jag älskade henne mycket. Nu ligger hon hos sin mamma som blev 16. Tumörerna tog henne../Magnus

  SvaraRadera

MediaCreeper