torsdag 20 januari 2011

Porr & Matkultur

Hallå där!

Jag noterar att det råder febril debatt om porr där TV4 står i centrum. Anledningen är att TV4 ingår i samma gäng tv-kanaler som Canal+, en kanal som visar porr efter spöktimmens inbrott. Feministerna i ena ringhörnan vill i vanlig ordning förbjuda porr, såvida det inte är feministisk porr...

Eftersom jag är kulturpolitisk talesman i SDU och frågor rörande pornografi är en känslig fråga ur flera aspekter, så betonar jag att följande åsikter är helt mina egna och behöver inte nödvändigtvis reflektera den hållning som råder inom Sverigedemokratisk Ungdom.

Jag vill kalla mig både liberal och konservativ. Liberal i den meningen att var och en bör någonstans själv kunna avgöra om man vill konsumera porr eller inte. Faktum är att det finns olika former av porr och ska jag vara lite cynisk så finns det tydligen porr för alla smaker, likt exemplet ovan.

Samtidigt är jag emot en sexualisering av det offentliga rummet, exempelvis Pride-festivalen. Jag tycker att sexualitet är en privatsak och ska så förbli.

Men ska porr få lov att finnas i samhället? Jag tycker faktiskt det, ingen tvingar någon att titta på de kanaler som visar porr och det är helt tillåtet för vem som helst att bojkotta de kanalerna om man så önskar. Låt marknadskrafterna avgöra säger jag!

Samtidigt tror jag att någon form av kvalitetsmärkning av porr kan vara värt att fundera på. En seriös kvalitetsmärkning som garanterar konsumenten att den porr man konsumerar är producerad på ett sjysst vis och som bygger på ömsesidig frivillighet av de medverkande.

Sverige är internationellt känt för en mycket liberal syn på sexualitet, något som jag menar i grunden är bra. Vi kan prata om det, skojja om det och i allmänhet ha en ganska avslappnad attityd gentemot människans kanske starkaste drivkraft. Och det behöver inte nödvändigtvis krocka med en konservativ syn på samhället heller.

Mitt sunda förnuft säger mig att porr bör hanteras som alkohol, det är en vuxengrej som inte hör hemma i det offentliga rummet. Men vad folk väljer att göra privat är en helt annan femma, det är upp till var och en helt enkelt. Likaså anser jag att det bör stå varje TV-kanal fritt att välja om man vill inkludera porr i sitt utbud eller inte, precis som det bör stå varje TV-tittare fritt att välja om man vill konsumera porr eller inte.

Nog om det för stunden. En annan sak jag funderat på är matkultur och kommunen jag bor i har profilen "Spirit of Food". Jag har varit inne på det innan när jag och min polare i Kommunistiska Partiet spånade kring en matblogg. Tyvärr har vi fortfarande inte fått till en isterbandsafton, men korvgrytan som jag rapporterade om i tidigare inlägg innehöll bland annat isterband, så jag har absolut inte glömt bort denna småländska delikatess!

Tillbaka till "Spirit of Food". Mat och matkultur är faktiskt mer inne än någonsin. Vem har inte sett Gordon Ramsays program? Idag noterade jag även att ett nytt program är igång med samma upplägg som "Idol", fast deltagarna tävlar i att laga mat. Jag har några konkreta idéer vad gäller Kristianstad kommun, men jag har även lite funderingar kring att kanske lyfta matkultur även inom vår numera rikskända kulturförening. Ska nog diskutera igenom detta med de andra i SDU och se vad de tycker. Hur som helst, personligen föredrar jag hellre sjyssta lökar i köket än på något dåligt regisserat avsnitt som visas på TV efter att småttingarna somnat.

1 kommentar:

  1. Hej,
    När kommer debatten med Fridolin upp på youtube? Du ger ett bra intryck. Lugnt och balanserat, men kan ändå vara tydlig. Lite som Åkesson. Höjdpunkten var väl annars när killen med mössan gick på mot Fridolin!
    /Han som frågade om de 90 procenten! (90% minskning av asylinvandringen har Åkesson sagt och det låter rimligt)

    SvaraRadera

MediaCreeper