torsdag 14 januari 2010

Debatt ikväll

Ikväll klockan 18.30 stundar en debatt i regionmuseet i Kristianstad mellan Björn Söder (SD) och Anders Åkesson (Mp). Bland annat ska debatten beröra kultur, kollektivtrafik samt jämställdhets och personalpolitik i Region Skåne.

Jag måste erkänna att jag har inte full koll på Miljöpartiets kulturpolitik, men deras åsikter inom kollektivtrafik tror jag ingen har missat. Mest intressant är nog åsikter kring jämställdhet vågar jag gissa, där SD har en ytterst tydlig linje om vilken värdegrund som ska vara rättesnöret.

Miljöpartiet vill å ena sidan likt andra etablerade partier påskina en politik där jämställdhet och andra fina värderingar ligger högt på agendan. Det jag hoppas på är att få se Söder skrapa lite på ytan med lite obekväma frågeställningar. Jag tänker direkt på motsatsförhållanden mellan jämställdhet och vissa minoritetskulturer som bland annat miljöpartiet vill integrera i Sverige.

Med ett lite svepande resonemang så kan vi konstatera att genom en aktiv politisk påverkan har vi fört in begreppet jämställdhet till den Svenska Kyrkan. Vi är ett av få länder med en kyrka som viger samkönade par, och med en kvinnlig präst ovanpå det så har vi nog ramat in begreppet politisk korrekthet. Vi ska helt enkelt vara bäst på jämställdhet i Sverige.

Så långt är allt frid och fröjd, tills någon ställer mindre behagliga frågor. Ska inte troende muslimer också få del av vår fantastiska jämställdhet? Borde det inte finnas kvinnliga imamer? Varför ska inte en kvinnlig imam kunna viga ett homosexuellt par i en svensk moské?

Det är här jag tror debatten med Mp kan bli högst intressant, för vad är en politik värd om man inte kan vara konsekvent? Om jämställdhet bara gäller en del, men inte andra?

För de som inte vet så är SDs linje att respektera samtliga religioner och trosuppfattningar. I både kristendom som islam fördöms homosexualitet. Det är inget SD har hittat på, det har funnits i alla tider. Även om vi kan vara starkt kritiska till exempelvis Islam som både är en religion och en politisk ideoligi, så respekterar vi ändå andras tro lika mycket som vår egen.

Därför är bland annat Sverigedemokraterna starkt kritiska till att Svenska Kyrkan ska viga samkönade par, inte för att vi vill motarbeta jämställdhet, utan för att någonstans ändå respektera den värdegrund som kyrkan vilar på.

Och det är här som det blir intressant att följa hur konsekventa andra partier vågar vara. För om exempelvis jämställdhet ska gälla inom en kyrka, varför ska det då inte gälla i alla trossamfund? Vad är jämställdhet om den inte gäller alla? Det blir ju en icke jämställd jämställdhet.

Ja man kan vända och vrida på olika frågor så mycket man vill, men jag tror helt klart att vi har en intressant debatt att vänta!

Länkar: Kristianstadsbladet, #2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper