måndag 9 december 2013

Attacken mot Peter Wolodarski och DNNedan reportage skrev min kompis Sabina i förhoppningen att Dagens Media skulle vilja ta in den. Wicklin uppfattade att Sabina jobbar för DM, men så är inte fallet. Vi ber om ursäkt om något varit otydligt. DM valde att publicera en bild som min kompis William tog, men eftersom DM skrev en egen artikel valde jag att publicera Sabinas text här på min blogg. /Chang

Under måndagen hölls en demonstration mot publiceringen av en uppmärksammad DN-annons, marknadsföringen av en bok med kontroversiella fakta om Sveriges invandring.
- Siffrorna i sig är inte konstiga, det är sammanhanget som är problematiskt, säger Martin Wicklin, reporter från Medierna i P1.
Ett femtiotal personer hade samlats på Medborgarplatsen för att lyssna på flertalet välkända debattörer såsom Carolina Farraj, Bilan Osman och Elisabeth Ohlson Wallin vilka reagerat kraftigt mot DN-annonsen som publicerades i gårdagens DN.

  - Annonsen i DN är en stor del i ett maskineri där rasismen i Sverige görs rumsren. Vi vill stoppa det. Hur mycket rasism tål Sverige, frågade sig talaren Sara Abdollahi.

Wolodarski blind för rasism

Aida Paridad, känd från Brottscentralen på Aftonbladet menade att Wolodarski är blind för rasism.

- Vissa har beskyllt DN för att bara tänka på sina annonsintäkter. Pengar är inte anledningen till att Sveriges största och mest etablerade morgontidning publicerar en annons för en gravt rasistisk bok. Det handlar om att rasismen är så normaliserad att Peter Wolodarski själv inte ens kan se hur gravt rasistisk den här boken är.

Vill bara lära av historien så länge det handlar om judar

Aida Paridad fortsätter den hårda sågningen av Peter Wolodarski på DN.

- För Wolodarski så kanske den invandrings- och flyktingsfientliga rasismen är så pass vanlig så den är okej. Och kanske har han hört lögnen så många gånger att han börjar misstänka att den är sann. För utifrån vad jag sett av det han bojkottat tidigare så verkar det som att han bara vill lära sig av historien så länge som det är judar och inte potentiella muslimer som är föremål för rasismen.

Högt tonläge och hårda ord

Demonstrationen lockade även Sveriges Radios eget mediegranskande program Medierna i P1. Och reportern Martin Wicklin konstaterade att debatten kring invandringsfrågorna är känslig i Sverige.

- Det har varit ett högt tonläge, och många hårda ord på twitter.
Den tidigare SVT-reportern Gunnar Sandelin, en av författarna till den uppmärksammade boken, menar att den endast innehåller fakta och statistik från välkända myndigheter såsom SCB och Migrationsverket.

Inte siffrorna utan sammanhanget som väcker reaktioner

Samtidigt är det inte statistiken i sig som skapat de starka reaktionerna, utan själva sammanhanget, men du får fråga dem som demonstrerar säger Martin Wicklin från Medierna i P1.
- Det är problematiskt att klumpa ihop människor med olika bakgrund och gemensamt kalla dem för invandrare, säger han.
Han får medhåll från Faryana Asghari, medlem i Asylrörelsen, aktiv socialdemokrat och en av dem som höll tal på medborgarplatsen.

-
 Siffrorna må vara rätt men man måste sätta dem i rätt sammanhang. Vi har råd med invandringen men vi måste fördela resurserna jämnt, säger hon.

Text: Sabina Arvidsson
Video: Chang Frick

Sharing is caring - men glöm inte ange källa!

17 kommentarer:

 1. "Vi har råd med invandringen". Vad vi inte har råd med är svenskar verkar det då det alltid är där man skär ner för att just få råd med invandringen.

  SvaraRadera
 2. Ha ha! Nu är det SAMMANHANGET som är fel. Det spelar ingen roll hur det sägs, faktofoberna uppfinner alltid en infallsvinkel som det är fel på, utan att bemöta sakfrågan, givetvis. Det här har konstaterats tidigare. Men det är alltid lika underhållande att se vilken grund de för fram varje gång. Stor underhållning.

  SvaraRadera
 3. Som nån skrev: Migrationsverket verkar vara det enda verket som inte har några problem att skaka fram pengar. Kan inte Migrationsverket ta över driften av sjukvården, skolan och järnvägen? De drabbas ju aldrig av några nedskärningar.

  SvaraRadera
 4. Läs SCB:s rapport så blir du mörkrädd.. Vilken framtid?
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Publiceringskalender/Visa-detaljerad-information/?publobjid=19289+

  SvaraRadera
 5. Har just beställt boken "Invandring och mörkläggning". Tack för att Ni fick mig att
  uppmärksamma boken.
  Tror att den innehåller fakta, inte enbart svepande anklagelser om rasism.
  Talarna här hänvisar inte till fakta, bara svammel.

  SvaraRadera
 6. Jösses vad PK-eliten måste vara rädda för att sanningen skall komma fram när alla twitterskator skränar i flock. Bäva månde de styrande när det går upp för folk vad som sker och har skett!

  SvaraRadera
 7. "En heterogen grupp" -- jaha, som dock har EN sak gemensam, nämligen att de har kommit från främmande länder i avsikt att slå sig ner i Sverige.
  För övrigt förs det statistik över massor av "heterogena" grupper, tex gruppen "alla kvinnor" resp. gruppen "alla män".

  Nej, dessa vänstertomtar vill helt enkelt inte att man ska få säga något kritiskt alls om invandringen, det är som att svära i kyrkan -- deras egenkonstruerade tokvänster-kyrka.

  SvaraRadera
 8. Tjenare, Chang! Jag ville bara säga att du har kört en så skön och rolig stil i dina intervjuer. Jag tror att det är jättebra för SD att inte framstå som så arga och bittra, utan istället påvisa hyckleriet och galenskapen med självsäker och god min. Samhällsutvecklingen går fortfarande åt fel håll, men vi invandringskritiker har verkligen vinden i ryggen så jag tycker att vi har råd att skratta lite åt eländet ibland.

  Kör på i samma stil! :-)

  SvaraRadera
 9. Tack för att ni uppmärksammar boken. Ska köpa den i julklapp til mina vänner!

  SvaraRadera
 10. Årets julklapp!!

  SvaraRadera
 11. Frågan är hur SAKLIG ambition en annonsör har, om texten påstår att 110.000 personer fick uppehållstillstånd i Sverige 2012, när sanningen är det var 25 252.

  Det finns goda skäl att tro att det handlar om rasistisk propaganda. En professor är inte så okunnig eller slarvig med fakta - normalt sett.

  /Gunnel Gomér

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har blandat ihop personer som fått uppehållsrätt med de som fått uppehållstillstånd tror jag. Sedan finns det många papperslösa som åker lite fram och tillbaka mellan olika platser. De billiga flygbolagen är rena välsignelse för dessa personer! man kan förflytta sig och vistas helt legalt en viss tid i varje EU-land. Vi kan verkligen prata om fri rörlighet mellan gränserna.
   man har ju i princip avskaffat gränser i EU och vi ser vad som hänt. många olyckliga människor söker sig till andra platser där de kan få mat och boende, saker de aldrig kan få i sina hemländer....... Här an man sitta på biblioteket och värma sig på dagarna och på kvällen är det Stadsmissionen som löser problemen.

   Radera
  2. http://www.migrationsverket.se/info/6627.html
   Här är svart på vitt, saklig info från dom som vet, migrationsverket!

   Radera
 12. Men Gunnel Gomér? Varför hör du inte på? DN samt även antirasisterna säger ju att siffrorna stämmer...De är tagna från vedertagna källor. Är det inte snarare du som får bevisa ditt påstående? .

  SvaraRadera
  Svar
  1. 25.252 utländska medborgare fick tillstånd att bosätta sig i Sverige, dvs. PUT.

   Det är en väsentlig skillnad för svenska staten att ge tillstånd till bosättning i landet - jämfört med att ge tillfälliga tillstånd att plocka bär eller tillfälliga tillstånd för asylprövning. Vad gäller flyktingar så beviljas årligen 15-20.000 asyl i Sverige, då inräknat efterkommande anhöriga. Majoriteten av övriga invandrare är arbetskraftsinvandrare, inkl. familj.

   Räcker det som kortfattad bevisning?

   /Gunnel Gomér

   Radera
  2. Nä det räcker inte. Här en länk, gå in under första "myten" om att det inte skulle existera ngn s.k. massinvandring t sv. http://myterominvandringen.se/

   Radera
 13. Hoppas att författarna ger rabatt till DN-prenumeranter! så mycket gratis reklam!

  SvaraRadera

MediaCreeper